2.2. IZVIR PŠATE

VODNE POTI KAMNIŠKO-SAVINJSKIH ALP ETAPA 2; 2. izvir

Na stiku Grajskega hriba in vršaja Reke je nastal močan izvir Pšate. Zaradi vršaja, ki ga je nanesla Reka z materialom iz gornjega toka, oziroma iz Brezovškega, Srednjega in Lukenjskega grabna, se Pšata ne pridruži Reki, pač pa teče ob stiku med gorovjem in ravnino kar precej daleč, preden se ji pridružijo še Reka in drugi pritoki. Vendar jo vršaja Kokre in Save na zahodni in Kamniške Bistrice na vzhodni strani silita v samosvojo srednjo pot, skoraj do izliva Kamniške Bistrice v Savo. Pretok izrazito niha in včasih se pojavijo dodatni samostojni izviri takoj pod bregom na več krajih. Ob izviru stoji klop, dostop pa je čez dvorišče kmetije.

Analizirane kemijske vrednosti bistveno ne odstopajo od vrednosti drugih alpskih vod, ki jih uvrščamo med izvire s kvalitetno pitno vodo, na osnovi mikrobioloških analiz pa odsvetujemo pitje vode na izviru Pšate.

Rezultati štirikratnih meritev (17.10.2017, 2.8.2018, 18.8.2021, 3.8.2022) fizikalno-kemijskih lastnosti vode so pokazali, da je temperatura vode dokaj stabilna (10,4 in 11,8 °C). Število raztopljenih delcev v milijonu delov vode (ppm) minimalno niha (200 . 212,5 ppm)  Količina kisika v vodi precej niha, je okoli 100 % nasičenosti (94,3 – 115,4 %). Oksidacijsko-redukcijski potencial (ORP) ima pozitivne vrednosti (82 do 275,9 mV) kar pomeni da v vodi poteka erobna razgradnja z naraščajočo oksidacijsko energijo (275,9 mV). Koncentracija vodikovih ionov (pH vrednost) malenkostno variira (7,08 – 7,77). Voda je rahlo bazična in ima višjo trdoto.

datumT vodeORPkondTDSRDORDOpHmV
°CmVμS/cmppmmg/l%mV
10/17/201710,4275,9423,394,37,33−18,3
8/2/201810,682432,6212,510,03101,57,08−4,4
8/18/202111275423,8208,810,9115,47,77−38,6
8/3/202211,82064152009,941067,62−30,5

Vsebnosti nitratov (NO3) so nizke (0,95 – 1,62 mg/l), tudi vrednosti sulfatov (SO42−) so minimalne (do 4 mg/l) dočim so bile vrednosti amonija (NH4+) v treh primerih pod merilnim območjem (manj kot 0,015 mg/l). Le 18.8.2021 se je vrednost  občutno povečala (0,065 mg/l). Vse naštete kemijske vrednosti bistveno ne odstopajo od vrednosti drugih alpskih vod , ki jih uvrščamo med vode s kvalitetno pitno vodo.

datumNitratiSulfatiAmonij
mg/lmg/lmg/l
10/17/20170,95pmopmo
8/2/20181,624pmo
8/18/20211,5640,065
8/3/20221,290pmo

Mikrobiološke analize so  v vseh štirih vzorcih (17.10.2017, 2.8.2018, 18.8.2021, 3.8.2022)  pokazale povečano prisotnost bakterij Escherichia coli, koliformnih bakterij ter povečanega skupnega števila mikroorganizmov pri 37°C in 22°C. Tudi enterokoki so bili 4.8.2022 prisotni v vodi. Na osnovi MB analiz odsvetujemo pitje vode na izviru Pšate.

datumEscherichia coliKoliformne bakterijeSŠM pri 37°CSŠM pri 22°Centerokoki
CFU/100mlCFU/100mlCFU/mlCFU/ml
0 CFU/100ml0 CFU/100mlmanj kot 100/mlmanj kot 100/ml0/100ml
10/17/201745več kot 1002438
8/2/2018več kot 100več kot 100100več kot 300
8/18/202121več kot 8047123
8/3/202214701141ocenjeno na 4