je izvir kisle, mineralne vode bogate z železom. V tem delu Karavank je takih izvirov več. Raziskave kažejo na to, da vode niso globinske, pač pa podpovršinske vode pridejo v stik z ogljikovim dioksidom, ki prihaja po razpokah iz velikih globin. Tako nastane dosti ogljikove kisline. Ta raztaplja paleozojske škrilavce, ki so zelo bogati z različnimi minerali. Zato je voda zdravilna, vendar s pitjem ne kaže pretiravati. Ob glavni cesti je postavljena lična tabla in parkirni prostor.
Rezultati meritev fizikalno-kemijskih lastnosti vode so pokazali, da temperatura vode minimalno variira (8,2 – 9,2 °C). Število raztopljenih delcev v milijonu delov vode tudi precej variira (252 – 404,2 ppm). Količina kisika v vodi je nizka (24,2 do 44,1 %. Oksidacijsko-redukcijski potencial (redox) ima (81,5 do 282,3 mV) kar pomeni da v vodi poteka erobna razgradnja z naraščajočo oksidacijsko energijo. Koncentracija vodikovih ionov (pH vrednost) je precej pod 7. Voda je precej kisla in mehka.
datum | T vode | ORP | kond | TDS | RDO | RDO | pH | mV |
°C | mV | μS/cm | ppm | mg/l | % | mV | ||
8/25/2021 | 8,8 | 282,3 | 823,5 | 404,2 | 3,14 | 24,2 | 4,95 | 115,5 |
8/9/2022 | 8,2 | 81,5 | 521 | 252 | 4,3 | 44,1 | 5,82 | 71,2 |
Vsebnosti nitratov in sulfatov so zelo nizke dočim je bila vrednost amonija (NH4+) pod merilnim območjem (manj kot 0,015 mg/l).
datum | Nitrati | Sulfati | Amonij |
mg/l | mg/l | mg/l | |
8/25/2021 | pmo | 1 | nm |
8/9/2022 | 0,31 | nbm | pmo |
Mikrobiološka analiza je pokazala le sled mikroorganizmov, ki jih je bilo manj kot 10 CFU/100ml vode (pri 22°C in pri 37°C).
datum | Escherichia coli | Koliformne bakterije | SŠM pri 37°C | SŠM pri 22°C | enterokoki |
CFU/100ml | CFU/100ml | CFU/ml | CFU/ml | ||
0 CFU/100ml | 0 CFU/100ml | manj kot 100/ml | manj kot 100/ml | 0/100ml | |
8/25/2021 | ni najdeno | ni najdeno | manj kot 10 | manj kot 10 | nbm |
8/9/2022 | nbm | nbm | nbm | nbm | nbm |