1.7. IZVIR POTOKA KOROŠICA

VODNE POTI KAMNIŠKO-SAVINJSKIH ALP ETAPA 1; 7. izvir

V dolini pod Markovo ravnijo se v grabnu pojavi stalen izvir vode. Priteka izpod, z mahovi obraslih, kamnov v strugi. Voda je vedno hladna in osvežujoča. Mimo izvira je speljana stara planinska pot, s ceste pa se je treba spustiti do njega. Potok Korošica od tod do izliva v Kamniško Bistrico več ne presahne. V bregu, nad izviri v dolini Korošice, se nahaja paleontološko najdišče Medvedja jama.

Analizirane kemijske vrednosti uvrščajo vodo med zelo kvalitetne pitne vode. Mikrobiološke analize so pokazale minimalno prisotnost bakterij Escherichia coli in nekoliko povečane vrednosti koliformnih bakterij. Voda je v poletnih mesecih lahko delno okužena z mikroorganizmi, vendar njihova koncentracija ni nevarna ljudem, ki nimajo znakov preobčutljivosti.

Rezultati dvokratnih meritev na izviru so pokazali, da je voda dokaj hladna in prijetna za pitje. Ima zelo stalno temperaturo med 7,3 in 7,8 °C.  Število raztopljenih delcev v milijonu delov vode je nizko in zelo konstantno (137,8; 127,7 ppm). Količina kisika v vodi je bila vedno precej čez 100 % nasičenosti. Oksidacijsko-redukcijski potencial (redox) ima pozitivne vrednosti (362,2; 22,6 mV) kar pomeni da v vodi poteka erobna razgradnja. Koncentracija vodikovih ionov (pH vrednost) daje vodi nevtralen do precej bazičen značaj (7,02; 8,15).

datumT vodeORPkondTDSRDORDOpHmV
°CmVμS/cmppmmg/l%mV
8/3/20217,8362,2280,7137,811,46125,88,15−62,7
8/10/20227,322,6268127,710,871097,023,6

Vsebnosti nitratov so nizke in konstantne (1,34; 0,76 mg/l), sulfati so bili le enkrat minimalno zaznani (3 mg/l), vrednosti amonija pa so bile vedno pod spodnjim merilnim območjem (0,015 mg/l). Vse naštete kemijske vrednosti uvrščajo vodo v zelo kvalitetno pitno vodo.

DatumNitratiSulfatiAmonij
mg/lmg/lmg/l
8/3/20211,343pmo
8/10/20220,76nbmpmo

Mikrobiološke analize so pokazale dvakrat minimalno prisotnost bakterij Escherichia coli in nekoliko povečane vrednosti koliformnih bakterij. Enterokoki so bili minimalno zaznani. Voda je v poletnih mesecih lahko delno okužena z mikroorganizmi, katerih koncentracija ni nevarna ljudem, ki nimajo znakov preobčutljivosti.

DatumEscherichia coliKoliformne bakterijeSŠM pri 37°CSŠM pri 22°Centerokoki
CFU/100mlCFU/100mlCFU/mlCFU/ml
0 CFU/100ml0 CFU/100mlmanj kot 100/mlmanj kot 100/ml0/100ml
8/3/2021ocenjeno na 973manj kot 1032
8/10/2022manj kot 1165manj kot 1042ocenjeno 1