ZGODOVINA RAZISKAV

Prvega maja 1978  smo kamniški jamarji na eni resnejših akcij v Zeleniškh špicah naleteli na veliko zijalko, za katero so lovci že dolgo vedeli. Radovednost nas je gnala v skrajni kot, da bi se prepričali o koncu jame. Po razmiku nekaj grušča se je pokazalo, da je mogoče zlesti naprej. Jama se je odprla in v naše veselje se ni videlo, da bi se končala. Rovi so se nadaljevali in nadaljevali. Jamo smo poimenovali po mestu Kamniku in 40 let kasneje izdali monografijo Kamniška jama 40 let po odkritju. 

Kamniška jama je res nekaj posebnega, izjemnega. Velikost, kompleksnost, njene odkrite skrivnosti še po 40 letih raziskovanja burijo domišljijo in radovednost, nas vlečejo nazaj v njeno nedrje, ker vemo, da zgodba še ni dokončana, in verjetno tudi nikoli ne bo.

Kamniška jama je velikokrat citirana v znanstveni literaturi. Odkrite in opisane nove vrste podzemeljskih živali so jamo uvrstile med edinstveno in unikatno. 

Pogled na lokacijo jame pod Zeleniškimi špicami
Vhodni spodmol
Vhodni rov
Glavni rov
Glavni rov Ključavnica
Črna dvorana
Aragonitni kristali
Kapniki v lepem rovu
Prelomna cona
Gruščnati prod
Homenijev kamin
Druga voda
Trapez
Dvorana podornih blokov
Glavni rov udornice
Glavni rov udornice
Velika dvorana
Prehod iz velike dvorane
Končna dvorana
Tektonski prelom v končni dvorani
Brezna
Konec jame
Aragonitni ježki
Aragonitni ježki
Ponovne meritve jame

BAHČIČ, Robert, SLAPNIK, Rajko (avtor, urednik, avtor dodatnega besedila), HOLCAR, Daniel (avtor, avtor dodatnega besedila), HRIBOVŠEK, Miha, KREGAR, Klemen, KREGAR, Vido, LUŠTREK, Mojca, PRESETNIK, Primož, URBANC, Janko, VRABEC, Marko. Kamniška jama : 40 let po odkritju. Jamarski klub Kamnik, 2019. 88 str.

SLAPNIK, Rajko 2004. Kamniška jama – zibelka jamarstva in speleo(bio)logije na Kamniškem. Kamniški zbornik. letn. 17, str. 285-290. KAMNIŠKI ZBORNIK JE DOSTOPEN NA POVEZAVI

SLAPNIK, Rajko 2006. Kamniška jama – petindvajset let raziskovanja in vodenja ogledov. Naše jame : glasilo Društva za raziskovanje jam Slovenije. letn. 46, str. 49-55.