VODNE POTI KAMNIŠKO-SAVINJSKIH ALP

Na območju Kamniško-Savinjskih Alp je nastala nova daljinska pohodniška krožna pot, dolga 190 kilometrov. Razdeljena je na 11 etap s povprečno dolžino dobrih 17 kilometrov. Pohodnike vodi po obstoječih poteh in nudi možnost, da zajamejo čisto, bistro vodo naravnost iz izvira ter začutijo vodno bogastvo Kamniško-Savinjskih Alp. Rajko Slapnik in Vido Kregar, člana Jamarskega kluba Kamnik, ki je bil zunanji partner projekta »Mreža vodnih poti KSA« sta na osnovi fizikalno kemijskih in mikrobioloških analiz ter  bioloških raziskav izbrala 32 izvirov z zelo kvalitetno pitno vodo in jih vključila v vodno pot KSA.

Trasa daljinske pohodniške poti je skupaj z opisi naložena v mobilno pohodniško aplikacijo maPZS, ki si jo lahko brezplačno prenesete na svoj telefon s spletne strani mapzs.pzs.si, predstavljena pa je tudi na pohodniški karti Vodne poti Kamniško-Savinjskih Alp, o kateri povprašajte v turistično-informacijskih centrih v Kamniško-Savinjskih Alpah. Več informacij o pohodniški poti najdete na spletni strani www.ksalps.com

Projekt« Mreža vodnih poti v Kamniško-Savinjskih Alpah«, sofinancirata Evropska unija iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Republika Slovenija v okviru Programa razvoja podeželja RS 2014–2020. JK Kamnik je vključen v projekt kot zunanji sodelavec lokalnih akcijskih skupin (LAS) LASa Srce Slovenije, LASa Zgornje Savinjske in Šaleške doline, LASa Gorenjska košarica ter LASa Spodnje Koroške (Avstrija) in bo naredil analize vode na vseh izbranih izvirih (monitoring), sodeloval na festivalih pitne vode in z znanstvenimi, strokovnimi in poljubnimi objavami promoviral pomen varovanja podzemnih voda.