6.4. IZVIR SAVINJE, NAD SLAPOM RINKA V LOGARSKI DOLINI

Ko se vzpenjamo proti toku vode v strugi, ki je sicer pogosto suha, v zadnjem kotu Logarske doline pred sabo zagledamo skoraj sto metrov visoko rdečkasto steno. Breča, ki sestavlja to steno, ni propustna za vodo, zato predstavlja bariero preko katere pada slap Rinka. V zgornjem delu teh breč naletimo na zanimivo izvirno cono. Iz pobočja, poraščenega z mahom se stekajo vode iz večih izvirov, ki hitro ustvarijo živahen potok. V zgornjem delu te povirne cone priteče voda izpod skale tik ob planinski poti. Tu je glavni izvir potoka, ki mu domačini pravijo Kotovec, ostali pa izvir Savinje. Ta izvir je zajet za potrebe koče na Okrešlju. V izviru se zbira voda iz ledeniške krnice Okrešelj med grebenom Rink in Mrzle gore.

Rezultati meritev so pokazali, da je voda zelo hladna, temperatura minimalno varira (4,7 – 5,3 °C). Število raztopljenih delcev v milijonu delov vode je v nizko. Količina kisika v vodi je bila vedno precej preko 100 % nasičenosti. Oksidacijsko-redukcijski potencial (redox) ima pozitivne vrednosti (240,2 do 402,5 mV) kar pomeni da v vodi poteka erobna razgradnja. Koncentracija vodikovih ionov (pH vrednost) daje vodi rahlo bazičen značaj (7,09 – 7,57) in rahlo višjo trdoto. 

datumT vodeORPkondTDSRDORDOpHmV
°CmVμS/cmppmmg/l%mV
05/11/20175,3285,9202,610,637,37−20,6
16/08/20184,7240,2338,3166,311,27117,17,57−37
16/08/20215402,5184,890,6511,95141,47,09−3,8

Vsebnosti nitratov so nizke in konstantne (0,57 – 1,09 mg/l), sulfati so bili le 2 krat minimalno zaznani,  vrednosti amonija pa so bile le enkrat nekoliko nad spodnjim merilnim območjem (0,027 mg/l). Vse naštete kemijske vrednosti uvrščajo vodo v zelo kvalitetno pitno vodo.

datumNitratiSulfatiAmonij
mg/lmg/lmg/l
05/11/20170,57nmnm
16/08/20180,758pmo
16/08/20211,0910,027

Mikrobiološke analize so le 1 krat pokazale minimalno prisotnost bakterij Escherichia coli. Koliformne bakterije so minimalno prisotne. Voda je v poletnih mesecih (julij, avgust) le minimalno onesnažena z mikroorganizmi in primerna za pitje. 

datumEscherichia coliKoliformne bakterijeSŠM pri 37°CSŠM pri 22°C
CFU/100mlCFU/100mlCFU/mlCFU/ml
0 CFU/100ml0 CFU/100mlmanj kot 100/mlmanj kot 100/ml
05/11/2017ni najdenoocenjeno 5manj kot 10manj kot 10
16/08/2018ni najdenonajdeno (manj kot 4)manj kot 10manj kot 10
16/08/2021ocenjeno na 2več kot 80manj kot 1013