Kmetija Klemenšek leži, tako kot tudi ostale kmetije ob Solčavski panoramski cesti, ob stiku starejših silikatnih in mlajših karbonatnih kamnin. Nad panoramsko cesto so starejše, za vodo nepropustne kamnine, ki veliko vode zadržijo na površju. Ko pride površinska voda v stik s poroznimi apnenci, se steka v podzemlje. S kemičnim preperevanjem apnencev je v zemeljski zgodovini ustvarila globoka brezna in številne jame.
Na posestvu kmetije Klemenšek imamo tako več izvirov, tudi izvir mineralne ali kisle vode, ki pričajo o povirnem pasu, kot tudi globoko brezno Klemenč pekel, ki kaže na ponor teh vod in njeno delovanje v alpskem kraškem svetu.
Analizirali smo vodo na pipi na Klemenškovi domačiji. Voda priteče iz rezervoarja, ki je tik ob izviru, v gozdu nad domačijo.
Rezultati dvokratnih meritev (4. 8. 2021, 1. 8. 2022) fizikalno-kemijskih in mikrobioloških lastnosti vode so vodo ocenili kot zelo kvalitetno pitno alpsko vodo. Temperatura vode na pipi je med 10,8 in 12,6 stopinjami Celzija. Število raztopljenih delcev v milijonu delov vode (ppm) je in dokaj nizko (64,1 do 141,4). Količina kisika v vodi je bila okrog in preko 100 % . Oksidacijsko-redukcijski potencial (ORP) ima konstantni pozitivni vrednosti (225,1; 247,5mV) kar pomeni da v vodi poteka erobna razgradnja. Koncentracija vodikovih ionov (pH vrednost) malenkostno variira (7,38– 7,52). Voda je rahlo bazična in trda.
datum | T vode | ORP | kond | TDS | RDO | RDO | pH | mV |
°C | mV | μS/cm | ppm | mg/l | % | mV | ||
8/4/2021 | 10,8 | 225,1 | 135,4 | 64,1 | 7,53 | 99 | 7,38 | −17,4 |
8/1/2022 | 12,6 | 247,5 | 272 | 130,1 | 8,95 | 108,4 | 7,52 | −25,1 |
Vsebnosti nitratov (NO3) sta nizki in zelo kontantni (0,98- 0,99 mg/l). Enako velja za vrednosti sulfatov (SO42−). Amonija (NH4+) nismo zaznali. Vse naštete kemijske vrednosti uvrščajo vodo v kvalitetno pitno vodo.
datum | Nitrati | Sulfati | Amonij |
mg/l | mg/l | mg/l | |
8/4/2021 | 0,76 | 6 | pmo |
8/1/2022 | 0,6 | 3 | pmo |
Mikrobiološke analize so so pri obeh merjenjih pokazale minimalno prisotnost bakterij Escherichia coli (ocenjeno na 4; manj kot 1 CFU/100ml ), povečano število koliformnih bakterij (več kot 80; več kot 201 CFU/100ml), nad dovoljeno mejo preseženega števila celotnega števila mikrorganizmov pri 22°C (189; več kot 300 v 100ml vode) in enterokokov (52 CFU/100ml). Vzrok temu je najverjetnejše dolgotrajna suša. Izvirne vode je bilo premalo in voda v kaptaži se ni dovolj hitro obnavljala. V takem primeru bi bilo potrebno pipo začasno zapečatiti.
datum | Escherichia coli | Koliformne bakterije | SŠM pri 37°C | SŠM pri 22°C | enterokoki |
CFU/100ml | CFU/100ml | CFU/ml | CFU/ml | ||
0 CFU/100ml | 0 CFU/100ml | manj kot 100/ml | manj kot 100/ml | 0/100ml | |
8/4/2021 | ocenjeno na 4 | več kot 80 | 88 | 189 | |
8/1/2022 | manj kot 1 | več kot 201 | 108 | več kot 300 | 52 |