Petdeset metrov pred cestnim odcepom za Robanov kot je ob cesti v levem pobočju korito z lesenim žlebom. Malo višje na gozdnem pobočju Raduhe so zajeli manjši izvir.
Rezultati štirikratnih meritev (16.11.2017, 27.6.2018, 1.8.2021, 1.8.2022) fizikalno-kemijskih lastnosti vode so potrdili, da je voda, ki priteka izpod Raduhe kvalitetna pitna voda. Temperatura minimalno variira (9,5 – 10,8 °C). Število raztopljenih delcev v milijonu delov vode (ppm) niha med 179,9 in 310 v odvisnosti od vodnatosti. Količina kisika v vodi je bila vedno krepko preko 100 % (celo 131,5%) kar kaže na veliko turbulentnost podzemne vode. Oksidacijsko-redukcijski potencial (ORP) ima pozitivne vrednosti (96,1do 436,1mV) kar pomeni da v vodi poteka erobna razgradnja z naraščajočo oksidacijsko energijo (436,1mV). Koncentracija vodikovih ionov (pH vrednost) malenkostno variira (7,91– 8,24). Voda je bazična in ima višjo trdoto.
datum | T vode | ORP | kond | TDS | RDO | RDO | pH | mV |
°C | mV | μS/cm | ppm | mg/l | % | mV | ||
16/11/2017 | 8,5 | 436,1 | 366,2 | 179,9 | 11,16 | 7,91 | −45,7 | |
27/06/2018 | 9,5 | 96,1 | 401,5 | 197,3 | 10,77 | 108,8 | 7,98 | −553 |
8/1/2021 | 10,8 | 355,1 | 617,5 | 301,6 | 11,84 | 131,5 | 8,18 | −64,6 |
8/1/2022 | 13,9 | 270,8 | 640 | 310 | 9,77 | 110,6 | 8,24 | −66 |
Vsebnosti nitratov (NO3) so zelo nizke in konstantne (0,52- 0,65 mg/l), tudi vrednosti sulfatov (SO42−) so minimalne (1 – 4 mg/l) dočim so bile vrednosti amonija (NH4+) le 1. 8. 2021 nekoliko nad spodnjim merilnim območjem (0,038 mg/l). Vse naštete kemijske vrednosti uvrščajo vodo v kvalitetno pitno vodo.
datum | Nitrati | Sulfati | Amonij |
mg/l | mg/l | mg/l | |
16/11/2017 | 0,65 | nm | nm |
27/06/2018 | 0,53 | 3 | pmo |
8/1/2021 | nm | 4 | 0,038 |
8/1/2022 | 0,52 | 1 | 0,015 |
Mikrobiološke analize so pokazale le v dveh primerih (1.8.2021, 1.8.2022) minimalno prisotnost bakterij Escherichia coli v vodi (ocenjeno na 3 in manj kot 1 CFU/100ml) kar je najverjetnejše odraz dolgotrajne suše in posledično nizkih vodotokov. Tudi višje število koliformnih bakterij, skupno število mikroorganizmov pri 37°C in pri 22°C in prisotnost enterokokov potrjujeta večjo občutljivost podzemne vode v sušnem poletnem obdobju.
datum | Escherichia coli | Koliformne bakterije | SŠM pri 37°C | SŠM pri 22°C | enterokoki |
CFU/100ml | CFU/100ml | CFU/ml | CFU/ml | ||
0 CFU/100ml | 0 CFU/100ml | manj kot 100/ml | manj kot 100/ml | 0/100ml | |
16/11/2017 | ni najdeno | več kot 100 | manj kot 10 | 28 | |
27/06/2018 | ni najdeno | ni najdeno | manj kot 10 | 30 | |
05/08/2021 | ocenjeno na 3 | več kot 80 | 20 | 268 | |
8/1/2022 | manj kot 1 | več kot 201 | 36 | 231 | ocenjeno 6 |