9.1. JAKOV IZVIR POD JUVANOVO PUSTO

Nad vasjo Luče, ob vznožju pobočja pod Juvanovo pustoto naletimo na stalen izvir z minimalnim pretokom (0,05 l/s). Voda je rahlo bazična, temperatura vode pa med 10,8 in 13 stopinjami Celzija. Kemijske meritve uvrščajo vodo v kvalitetno pitno vodo, mikrobiološke analize pa so pokazale,  da je v poletnih mesecih za pitje manj primerna, predvsem za ljudi s povečano občutljivostjo.

Rezultati dvokratnih meritev (25.8.2021, 28.9.2022) fizikalno-kemijskih lastnosti vode so pokazali, da je izvirček stalen z minimalnim pretokom (0,05 l/s), temperatura vode je med 10,8 in 13 stopinjami Celzija). Število raztopljenih delcev v milijonu delov vode (ppm) je zelo nizko ( 37,8 do 49,89).  Količina kisika v vodi je bila vedno preko 100 %. Oksidacijsko-redukcijski potencial (ORP) ima pozitivne vrednosti (112,2 do 366,7 mV) kar pomeni da v vodi poteka aerobna razgradnja z naraščajočo oksidacijsko energijo (366,7 mV). Koncentracija vodikovih ionov (pH vrednost) malenkostno variira (7,18– 7,54). Voda je rahlo bazična. 

datumT vodeORPkondTDSRDORDOpHmV
°CmVμS/cmppmmg/l%mV
8/25/202113366,7100,949,8910,94118,87,54−29,3
9/28/202210,8112,280,237,810,95106,47,18−5,5

Vsebnosti nitratov (NO3) sta nizki, vendar precej različni (1,12- 1,9 mg/l), enako velja za vrednosti sulfatov (SO42−) (2 – 6 mg/l) dočim sta bili vrednosti amonija (NH4+) pod merilnim območjem (manj kot 0,015 mg/l). Vse naštete kemijske vrednosti uvrščajo vodo v kvalitetno pitno vodo.

datumNitratiSulfatiAmonij
mg/lmg/lmg/l
8/25/20211,126nm
9/28/20221,92pmo

Mikrobiološke analize so pokazale v obeh primerih prisotnost bakterij Escherichia coli (ocenjeno na 4 in 25 enot, ki tvorijo kolonije bakterij  v 100 ml vode (CFU/100ml) in koliformnih bakterij (več kot 80, več kot 201  CFU/100ml). Tudi število enterokokov  28.9.2022 je bilo visoko (64 CFU/ml).

datumEscherichia coliKoliformne bakterijeSŠM pri 37°CSŠM pri 22°Centerokoki
CFU/100mlCFU/100mlCFU/mlCFU/ml
0 CFU/100ml0 CFU/100mlmanj kot 100/mlmanj kot 100/ml0/100ml
8/25/2021ocenjeno na 4več kot 80manj kot 1025
9/28/202225več kot 2016425464

Dobljeni rezultati nas opozarjajo, da je voda v poletnih mesecih (julij, avgust) zaradi povečane dejavnosti nad izvirnim porečjem in morebitnemu večjemu deževju mikrobiološko manj primerna za pitje za ljudi s povečano občutljivostjo.