PRIDRUŽITE SE NAM NA TRADICIONALNEM PRVOMAJSKEM OBISKU KAMNIŠKE JAME

0

Dragi prijatelji, znanci in vsi ljubitelji podzemeljskega sveta, letos mineva že 46. leto, ko smo kamniški jamarji prvič vstopili v nedrje Zeleniških špic in odkrili lepotico med jamami, KAMNIŠKO JAMO. Vse od tedaj se je kazalo zanimanje za obisk, zato tudi letos omogočamo, da se nam pridružite pri raziskovanju podzemlja Kamniške jame v osrčju Kamniško-Savinjskih Alp

Prvega maja 1978  smo kamniški jamarji na eni resnejših akcij v Zeleniških špicah naleteli na veliko zijalko, za katero so lovci že dolgo vedeli. Radovednost nas je gnala v skrajni kot, da bi se prepričali o koncu jame. Po razmiku nekaj grušča se je pokazalo, da je mogoče zlesti naprej. Jama se je odprla in v naše veselje se ni videlo, da bi se končala. Rovi so se nadaljevali in nadaljevali. Jamo smo poimenovali po mestu Kamniku in 40 let kasneje izdali monografijo Kamniška jama 40 let po odkritju. 

Kamniška jama je res nekaj posebnega, izjemnega. Velikost, kompleksnost, njene odkrite skrivnosti še po 40 letih raziskovanja burijo domišljijo in radovednost, nas vlečejo nazaj v njeno nedrje, ker vemo, da zgodba še ni dokončana, in verjetno tudi nikoli ne bo.

Kamniška jama je velikokrat citirana v znanstveni literaturi. Odkrite in opisane nove vrste podzemeljskih živali so jamo uvrstile med edinstveno in unikatno. 

Voden obisk Kamniške jame je mogoč vsako leto 1. Maja na obletnico odkritja, v preostalem delu leta pa ob predhodnem dogovoru.

  • Prelomna cona
  • Gruščnati prod
  • Končna dvorana
  • Prehod iz velike dvorane
  • Velika dvorana
  • Trapez
  • Homenijev kamin
  • Tektonski prelom v končni dvorani
  • Črna dvorana
  • Aragonitni kristali

VEČ O SAMI JAMI PA SI LAHKO PREBERETE V SPODAJ NAVEDENIH KNJIGAH

BAHČIČ, Robert, SLAPNIK, Rajko (avtor, urednik, avtor dodatnega besedila), HOLCAR, Daniel (avtor, avtor dodatnega besedila), HRIBOVŠEK, Miha, KREGAR, Klemen, KREGAR, Vido, LUŠTREK, Mojca, PRESETNIK, Primož, URBANC, Janko, VRABEC, Marko. Kamniška jama : 40 let po odkritju. Jamarski klub Kamnik, 2019. 88 str.

SLAPNIK, Rajko 2004. Kamniška jama – zibelka jamarstva in speleo(bio)logije na Kamniškem. Kamniški zbornik. letn. 17, str. 285-290. KAMNIŠKI ZBORNIK JE DOSTOPEN NA POVEZAVI

SLAPNIK, Rajko 2006. Kamniška jama – petindvajset let raziskovanja in vodenja ogledov. Naše jame : glasilo Društva za raziskovanje jam Slovenije. letn. 46, str. 49-55.

Knjigo KAMNIŠKA JAMA 40 LET PO ODKRITJU je mogoče kupiti na sedežu kluba: Drnovškova 2, 1241 Kamnik ali pa v TIC Kamnik Glavni trg 2, 1241 Kamnik. Cena izvoda je 20€

Vse od odkritja Kamniške jame so se oglašali ljudje, ki so jo želeli obiskati. Najprej je bilo to težje, saj smo jo intenzivno raziskovali in v takih razmerah po jami nismo mogli varno voditi. Tako se je porodila ideja, da bi enkrat letno imeli brezplačno vodstvo za vse, ki bi jamo želeli videti. Najprimerneje se nam je zdelo prvega maja, saj je to datum odkritja, obenem pa dela prost dan. Pot je že kopna, hoja pa primerna zaradi zmernih temperatur. Tako vsako leto pripravimo ogled, ki se ga udeleži okoli 30 ljudi, veliko pa je odvisno od vremena.

Večina si predstavlja, da je v jamarskem žargonu jama sicer vodoravna, vendar je ves čas treba plezati med podornimi bloki, skozi ožine, se nekajkrat plaziti, ves čas pa skrbeti za varen korak.

Udeleženci potrebujejo naglavno svetilko, čelado, zaželena je delovna obleka in priporočene so rokavice.

Nekakšno nenapisano pravilo je, kdor zmore do vhoda, bo tudi jamo. Strah pred zaprtim prostorom ni dobrodošel. (Odlomek iz knjige Kamniška jama 40 let po odkritju)

ZA VEČ INFORMACIJ NAS KONTAKTIRAJTE na telefon: 040 205 775 ali prek e.poštnega naslova: info@jamarji-jkkamnik.si

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja